Cliënten kunnen zich tijdens de gesprekken met Veilig Thuis Groningen (VTG) laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Men kan zelf een vertrouwenspersoon uitzoeken. Als het niet gaat om een onafhankelijke, erkende ondersteuner van Zorgbelang of van een vergelijkbare hulpverleningsorganisatie, maar bijvoorbeeld om een persoon uit de familie of het sociale netwerk, dan spreken we van een ‘informele vertrouwenspersoon’. Ook een advocaat kan als vertrouwenspersoon bij gesprekken zijn.
Een vertrouwenspersoon kan de cliënt ondersteunen zodat alle belangrijke zaken aan de orde komen in het gesprek. De vertrouwenspersoon kan meeluisteren, kan helpen onthouden wat er besproken is en zo nodig de cliënt helpen om zijn mening helder te verwoorden. Het is echter niet de bedoeling dat de vertrouwenspersoon het gesprek gaat overnemen.
Wie een vertrouwenspersoon bij de gesprekken wil meebrengen moet dit tijdig (liefst ruim een week) van te voren bespreken met de VTG medewerker. Als het gesprek meerdere deelnemers kent moeten alle deelnemers instemmen met de aanwezigheid van de vertrouwenspersoon.
De vertrouwenspersoon krijgt voor of na het gesprek geen schriftelijke of telefonische informatie van VTG. Het is aan de cliënt zelf om de vertrouwenspersoon te informeren. Wij verwachten dat de vertrouwenspersoon ermee akkoord gaat dat de gesprekken vertrouwelijk zijn, de vertrouwenspersoon deelt de informatie uit de gesprekken niet met derden.
Behalve bij gesprekken is het ook mogelijk om een vertrouwenspersoon mee te brengen bij een omgangsregeling.
Er zijn ook situaties waarin VTG de door de cliënt gekozen vertrouwenspersoon niet toelaat. Redenen kunnen zijn:
- De vertrouwenspersoon wordt (te) kort voor het gesprek aangekondigd waardoor de VTG medewerker niet in de gelegenheid is om te beoordelen of de vertrouwenspersoon kan worden toegelaten.
- De vertrouwenspersoon speelt een eigen rol in de problematiek of heeft een eigen belang in de zaak waar het om gaat.
- De vertrouwenspersoon heeft zich bij herhaling en/of in ernstige mate niet gehouden aan de gedragsregels.
Wanneer een vertrouwenspersoon geweigerd wordt, legt de VTG medewerker dit uit aan de cliënt en de beslissing wordt met redenen omkleed in het dossier vastgelegd.
Komt in een gesprek informatie over derden naar voren? Dan bepaalt de medewerker van VTG aan de hand van het privacyreglement of de informatie in aanwezigheid van de vertrouwenspersoon besproken kan worden. Komt gevoelige informatie over de cliënt zelf aan de orde in aanwezigheid van de vertrouwenspersoon? Dan valt dit onder de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt.