Stichting Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen werkt aan fundamentele verbetering
Stichting Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen treedt namens de overheid op in situaties van onveiligheid voor kinderen, jongeren en volwassenen in afhankelijkheidsrelaties. De laatste jaren kampt de organisatie met hardnekkige problemen. De organisatie heeft daarom samen met de gemeenten in Drenthe en Groningen een extern onderzoek laten uitvoeren naar hoe ze duurzaam kan verbeteren. Onderzoeksbureau AEF is in oktober 2024 gestart en heeft het onderzoeksrapport met herstelplan recent opgeleverd. Het rapport geeft aan dat de moeilijkheden binnen de organisatie hun oorzaak vinden in een combinatie van problemen met sturing, leiderschap en cultuur. Dit heeft onder meer geleid tot een hoog ziekteverzuim en een hoog verloop onder medewerkers, waardoor zij onvoldoende tijd hebben om hun werk optimaal te kunnen uitvoeren. De onderzoekers hebben handvatten aangereikt hoe de organisatie versterkt kan worden, zodat medewerkers beter ondersteund worden en gezinnen sneller geholpen kunnen worden.
Wat er aan voorafging
Jeugdbescherming Noord heeft al jaren problemen met wachttijden als gevolg van een te hoge werkdruk, ziekteverzuim, verloop en een tekort aan ervaren medewerkers. Omdat er onvoldoende verbetering kwam op het behalen van de wettelijke normen heeft het Keurmerkinstituut Jeugdbescherming Noord afgelopen december een overbruggingscertificaat gegeven. De organisatie heeft negen maanden de tijd, met een mogelijke verlenging van drie maanden, om aan de eisen te voldoen voor hercertificering. Een overbruggingscertificaat wordt alleen gegeven als er voldoende vertrouwen is dat de organisatie de gezinnen en kinderen kan blijven ondersteunen.
Toezicht door de inspecties
De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben afgelopen jaren meerdere malen de noodklok geluid over de gehele jeugdbeschermingsketen. Een deel van de problemen waar Jeugdbescherming Noord mee kampt, is landelijk bij meerdere gecertificeerde instellingen zichtbaar. De Inspectie heeft onlangs besloten om bij vijf van de dertien gecertificeerde instellingen nader onderzoek uit te uitvoeren, waaronder bij Jeugdbescherming Noord.
Werken aan herstel
De in februari aangetreden bestuurder, Hemmala Sheerbahadoersing, heeft vertrouwen in een tijdig herstel van de organisatie: “Toen ik begon, wist ik dat de organisatie voor een grote opgave stond. Ons belangrijkste doel is het zo goed mogelijk begeleiden van kinderen en volwassenen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie. Onze medewerkers werken hard om dit doel te realiseren. Als gevolg van de organisatieproblemen is dit de laatste jaren onvoldoende mogelijk gebleken. Om die reden hebben wij de afgelopen maanden verbeteracties in gang gezet, zoals het werven van ervaren jeugdbeschermers en het fundamenteel verbeteren van onze manier van werken. Hiervan zien we nu de eerste positieve effecten. Daarnaast gaan we komende tijd aan de slag met de in het onderzoeksrapport geconstateerde verbeterpunten.”
Steun van gemeenten
De Groninger en Drentse gemeenten zijn betrokken bij het herstelplan voor Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen. De organisatie gaat een deel van de hier uit voortvloeiende kosten zelf betalen, maar heeft te weinig financiële middelen om alle kosten te kunnen dragen. Vanuit goed opdrachtgeverschap hebben de Groninger en Drentse gemeenten toegezegd te investeren in de uitbreiding van de uitvoeringscapaciteit. Komende tijd blijven de gemeenten nauw betrokken bij de voortgang. Bestuurder Sheerbahadoersing benadrukt dat ze blij is met de steun van de gemeenten. “Als Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen hebben we een belangrijke taak te vervullen in het zorglandschap, waarbij iedereen een eigen rol heeft. Daarbij hebben we één gemeenschappelijk doel en dat is dat kinderen en gezinnen snel en goed geholpen worden.”
Raad van toezicht kijkt hoopvol naar toekomst
Bas Bodzinga, voorzitter van de raad van toezicht van Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen, spreekt positieve verwachtingen uit voor de toekomst van de organisatie. “Vanwege de hardnekkige problemen hebben we afgelopen periode samen met de gemeenten gekeken naar duurzame verbetering van de organisatie. Vanuit onze verschillende verantwoordelijkheden hebben we als strategische partners een heel nuttig proces gelopen. We hebben er vertrouwen in dat onze nieuwe bestuurder Hemmala Sheerbahadoersing, met de inzichten uit het herstelplan, de organisatie naar een nieuwe fase gaat leiden waarin kwaliteit en continuïteit voor onze jongeren de boventoon voeren.”