Melding
Als er melding binnenkomt, doen we wat nodig is:
- direct handelen in crisissituaties om de veiligheid te herstellen;
- zorgen dat het gezin of de volwassene bij de juiste hulp terecht komt
- overleg organiseren met alle betrokken hulpverleners en ouders/kinderen/betrokkenen om de hulp goed aan te laten sluiten;
- de regie voeren in complexe zaken;
- het doen van onderzoek.
Met de resultaten van het onderzoek, kunnen we beoordelen of er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Welke (onderliggende) problemen er zijn die (ook) moeten worden opgelost om tot duurzame veiligheid en herstel te komen. Welke stappen of maatregelen genomen moeten worden om, waar nodig, fysieke veiligheid met onmiddellijke ingang te herstellen. Welke ondersteuning, hulp, behandeling of maatregelen nodig zijn voor alle betrokkenen om te komen tot duurzame veiligheid en tot herstel van de gevolgen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling voor iedereen.
In het onderzoek van Veilig Thuis wordt met ouders/volwassenen gesproken, met alle kinderen uit het gezin vanaf zes jaar en kleinere kinderen zien we ook. We spreken met andere hulpverleners en, als nodig, met andere mensen die het gezin kennen. Ondertussen worden er afspraken gemaakt gericht op de veiligheid van kinderen en/of volwassenen. We sluiten het onderzoek af door de zorgen en de veiligheidsafspraken over te dragen aan de hulpverlening en/of het (professionele) netwerk van het gezin.
We blijven tot minimaal een jaar na het afsluiten van het onderzoek in de gaten houden of de hulpverlening goed loopt.
Intensief casemanagement:
Veilig Thuis Groningen is in 2016 voor zeer ernstige casuïstiek huiselijk geweld gestart met het project Intensief casemanagement, waarbij gedurende langere tijd (maximaal 1 jaar) een casemanager intensief, samen met alle betrokkenen, een systeemgerichte aanpak kan organiseren en volgen.
Meldpunt Centrum Seksueel Geweld (MCSG):
Sinds 1 oktober 2016 is Veilig Thuis Groningen ook het MCSG voor de Groninger en Drentse gemeenten.
Voor meer informatie klik hier.
MDA++
We zijn ook actieve partner in MDA++ van Groningen. Het Groninger MDA++ (integrale, multidisciplinaire aanpak) is er voor hulpverleners én voor de betrokken mensen. Samen met de hulpverlener en de betrokkenen zorgen we voor de juiste expertise vanuit diverse organisaties. Met een kernteam van experts op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling, komen we tot adviezen en/of interventies die effect hebben. MDA++ zorgt voor nieuwe invalshoeken op casuïstiek en maakt benodigde interventies en methodieken beschikbaar. Dat zorgt voor betere resultaten voor gezinnen en geeft de hulpverlener handvatten om het patroon van onveiligheid te doorbreken. We zien dat de veiligheidsinschatting met inzet van MDA++ een verbetering laat zien van 2.3 punten op een schaal van 10. Het werkt.
Kenniscentrum:
Veilig Thuis beschikt over een kenniscentrum dat zich richt op de ontwikkeling van expertise en methodieken op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast biedt het centrum voorlichting en training aan professionals.