Iemand dwingen om te trouwen, tegen zijn of haar wil, noemen we huwelijksdwang. In Nederland mag dit niet. Toch gebeurt het. Als je dit overkomt is het lastig zo’n huwelijk te weigeren. Er is vaak veel druk van families of de culturele gemeenschap. Vaak gaat het om meisjes, maar ook jongens kunnen het slachtoffer zijn van huwelijksdwang. De druk van de omgeving op deze jongeren is groot.
Als jongeren dan toch kiezen voor een zélfgekozen partner, raken ze vaak het contact kwijt met hun ouders of worden ze zelfs verstoten. Soms loopt de situatie uit de hand en is er sprake van geweld of poging tot geweld.
Huwelijksdwang is vorm van huiselijk geweld: aanpak is anders!
Huwelijksdwang is een vorm van huiselijk geweld en van eergerelateerd geweld. Blijvend verzet tegen het huwelijk kan aanleiding zijn tot een gedwongen achterlating of eermoord. Het is belangrijk om voorzichtig met deze situaties om te gaan. In gesprek gaan met de ouders, is meestal juist niet verstandig in deze situaties.
Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating heeft informatie voor slachtoffers en omstanders. Samen met de overheid en Veilig Thuis voert het knooppunt regelmatig acties, in het onderwijs bijvoorbeeld. Bel ons voor meer informatie.