x verberg

Stoer, stil of blij.
Hun thuis hoort
fijn te zijn.

Het is vaak lastig te zien of iemand het thuis niet fijn heeft. Daarom is het belangrijk om op de kleine dingen te letten. Is er iets anders dan normaal? Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Kijk hoe jij het verschil kan maken.

Hoe maak ik het verschil?

 1. 1

  Let op kleine dingen

  Soms vertelt iemand dat het thuis niet zo lekker gaat, dat er veel ruzie en gedoe is. Maar vaak zegt iemand die dat meemaakt juist niets. Hij of zij hoeft ook geen blauwe plekken te hebben als er wel iets aan de hand is. Let juist op kleine dingen die je opvallen. Iemand die opeens heel stil is. Of juist heel agressief. Een klasgenootje dat nooit lunch van thuis meeneemt naar school. Of na school niet thuis wil afspreken en elke dag tot heel laat op straat blijft hangen. Dingen waarbij je voelt dat er thuis misschien iets niet helemaal goed zit.
 2. 2

  Praat er over!

  Valt jou iets op? Praat er dan over. Deel je zorgen of twijfels. Met hem of haar, met je pa en ma, je juf, meester of docent. En anders met ons: Veilig Thuis Groningen. Je kunt altijd met ons bellen op nummer 0800-2000. Gratis en anoniem. Je hoeft je eigen naam dus niet te noemen.
 3. 3

  En dan?

  Wat gebeurt er als je (anoniem) je zorgen deelt met ons? We luisteren naar je verhaal. We denken met je mee over wat jij of mensen om je heen kunnen doen. En we kijken of er hulp nodig is en hoe we dat gaan doen.
 4. 4

  Wat je zelf verder kunt doen

  Jouw hulp of gebaar, hoe klein ook, kan een groot verschil maken. Zowel voor als nadat je ons hebt gebeld. Zet de eerste stap. Luister. Vraag eens hoe het gaat. Zorg dat je er bent voor hem of haar. Iemand helpen is én voelt altijd goed! Bekijk hier hoe MaakhetverschilMan dat doet.

Valt jou iets op?
Praat erover.

Veilig Thuis

0800-2000 (gratis & anoniem)
of ga naar veiligthuisgroningen.nl
en kijk wat je kan doen.

De Kindertelefoon

0800-0432 (gratis & anoniem)
of ga naar kindertelefoon.nl
en chat of kijk op het forum.