Seksueel misbruik is elke vorm van seksuele grensoverschrijding waarbij sprake is van seks tussen een volwassene met een kind omdat hier per definitie sprake is van ongelijkwaardigheid. Maar ook andere situaties waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil, bijvoorbeeld wanneer een leerkracht seks heeft met een leerling of een hulpverlener met een cliënt.
Aanranding en verkrachting: seksueel misbruik
Het is strafbaar: aanranding en verkrachting. De trauma’s die slachtoffers van seksueel misbruik oplopen zijn groot en verstrekkend. Sinds enige tijd werkt Veilig Thuis Groningen samen met het Centrum Seksueel Geweld. Dit centrum richt zich op snelle inzet van specialistische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld en seksueel misbruik. Traumabehandeling en verwekring voor de slachtoffers, maar ook verzamelen van bewijs en helpen met het doen van aangifte zijn zaken waar het centrum Seksueel Geweld zich mee bezig houdt. Het Centrum Seksueel Geweld is bereikbaar via 0800 – 0188 (gratis).
Seksueel misbruik van kinderen, wat zijn signalen en wat kun je doen?
Seksueel geweld tegen kinderen is bijzonder schokkend: de slachtoffer zijn zo weerloos. Daarom is het belangrijk kinderen bij te staan. Signalen te herkennen en weten wat te doen.
Hoe kunnen ouders en school signalen herkennen die mogelijk wijzen op misbruik? Wat kan de hulpverlening aan steun bieden aan slachtoffers? Wat doen politie, justitie en hulpverlening met de plegers?
Veilig Thuis Groningen heeft in samenwerking met de GGD een folder samengesteld, bedoeld voor leerkrachten op basisscholen om signalen te leren herkennen en vervolgens de juiste stappen te ondernemen. Klik hier om de folder te downloaden.
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kent sinds 1 juli 2018 een afwegingskader voor het onderwijs. Vanaf 1 januari 2019 gaat de nieuwe werkwijze officieel in.