Ouders die constant schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen. Een moeder die geen andere oplossing ziet dan haar zoon regelmatig een pak slaag te geven. Kinderen die zonder eten naar school gestuurd worden of ongewassen en onverzorgd laat op straat hangen. Dit kunnen allemaal signalen zijn van een onveilige thuissituatie. Er is in elk geval iets aan de hand thuis.
Kindermishandeling komt overal voor
Kindermishandeling komt vaak voort uit stress, onmacht, niet beter weten. Ouders weten niet goed (meer) hoe ze met hun kinderen om moeten gaan. Dit noemen we opvoedonmacht. Maar soms zijn kinderen op een andere manier slachtoffer. Bijvoorbeeld als ze slachtoffer zijn van seksueel misbruik, of getuige zijn van huiselijk geweld.
Kindermishandeling erfelijk?
Als we ontstane trauma’s niet tijdig behandelen, kan er blijvende schade aangericht worden. Zo is uit onderzoek gebleken dat kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld in hun jeugd, als volwassene vaak in een zelfde soort situatie terecht komen. Als slachtoffer of pleger. Het lijkt dan wel erfelijk, we noemen dit intergenerationele overdracht.
Folder voor basisscholen met signalen kindermishandeling
Veilig Thuis Groningen heeft in samenwerking met de GGD Groningen een folder ontwikkeld, bedoeld voor leerkrachten op basisscholen om signalen van kindermishandeling te leren herkennen en vervolgens de juiste stappen te ondernemen. Klik hier om de folder te downloaden. Ook geven we trainingen in bijvoorbeeld gesprekstechnieken met ouders en over de meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling.