Sommige ouders zijn om verschillende redenen niet of onvoldoende in staat om zonder hulpverlening een veilige en gezonde leefsituatie te creëren of in stand te houden voor hun kind(eren). Ook als dat kind nog niet geboren is. We hebben het dan over (aanstaande) moeders, maar ook vaders. In principe is er dan al sprake van huiselijk geweld tijdens de zwangerschap óf een zeer groot risico op zo’n situatie na de geboorte.
Waar speelt huiselijk geweld tijdens de zwangerschap?
De laatste jaren is steeds meer aandacht voor de veiligheid van het ongeboren kind. Ouders die (ernstig) verslaafd zijn, psychiatrische problemen hebben of bij wie er sprake is van huiselijk geweld komen steeds beter in beeld en de risico’s voor de kinderen ook. Ook in geval van (sommige) minderjarige ouders of mensen met een verstandelijke beperking, die een zwervend bestaan leiden of waarbij andere risicovolle problematiek speelt, is er een grotere kans op huiselijk geweld tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Door de al bestaande problemen en bepaalde factoren in hun leefsituatie kunnen deze toekomstig ouders mogelijk niet goed de juiste zorg bieden aan hun ongeboren kindje of het baby’tje dat op komst is. Risico op kindermishandeling ligt dan ook op de loer.
Vaak te weinig vangnet
Van deze ouders is bekend dat goede en slechte perioden elkaar regelmatig en soms zeer snel kunnen afwisselen. Ze hebben vaak een (te) klein netwerk waarop ze kunnen terugvallen. Ze leven geïsoleerd van de omgeving en houden vaak hulpverlening liever buiten de deur. Dat maakt dat zij vaak laat in beeld komen. Met alle gevolgen voor pasgeboren kinderen van dien. Op tijd signaleren en de juiste hulp inschakelen kan trauma’s en ook veel verdriet voorkomen.
Veilig Thuis Groningen is bijvoorbeeld al jaren verbonden aan de verloskundigenopleiding in Groningen om daar tijdens gastlessen ook te wijzen op huiselijk geweld tijdens de zwangerschap, de signalen en hoe dit te bespreken met cliënten.